La contaminació i les infeccions respiratòries

La contaminació i les infeccions respiratòries

4 de setembre de 2024

La contaminació i les infeccions respiratòries. Com i perquè el CO2 contribueix a les infeccions respiratòries.

Un estudi suggereix que la contaminació fa que els virus sobrevisquin més temps i siguin més contagiosos

Els virus que es transmeten per via aèria, com el de la grip o el refredat, són especialment contagiosos. Per això és important una bona ventilació, perquè redueix les possibilitats que els microbis es quedin surant a l’aire i trobin noves víctimes. Un dels cavalls de batalla durant la pandèmia de la covid-19 va ser mesurar els nivells del CO2 dels espais tancats, un marcador per estimar la velocitat de renovació de l’aire.

Ara, un article publicat a la revista Nature Communications suggereix que el CO2 podria jugar, per si mateix, un paper important en les mateixes infeccions perquè contribueix a la supervivència dels virus.

Més o menys, un 20% de l’aire que respirem és oxigen, el gas que necessiten totes les cèl·lules per sobreviure i funcionar correctament. La sang el recull directament dels pulmons i els hi distribueix. A canvi, s’endú una colla de residus tòxics del metabolisme cel·lular, que cal eliminar. Un d’aquests residus és el diòxid de carboni o CO2, que s’expulsa amb la respiració.

Juntament amb el CO2 també expirem una barreja microscòpica d’altres coses, com ara vapor d’aigua, gotes de saliva i qualsevol microbi que puguem tenir als pulmons. Virus com el SARS-CoV-2 viatgen llargues distàncies en aquests aerosols i poden acumular-se progressivament a l’ ambient si la ventilació no és prou bona. Una manera força efectiva de calibrar aquest augment de microbis a l’atmosfera és mesurar la quantitat de CO2 que hi ha.

Habitacions ‘ben ventilades’?

En un article recent ha analitzat que, amb uns nivells de CO2 de 800 parts per milió, la supervivència dels SARS-CoV-2 ja augmenta molt. El problema és que això s’acosta força al que normalment es considera una habitació ben ventilada.

Si les dades es confirmen, caldria abaixar el llindar força més per assegurar-se que els virus no s’hi trobin tan còmodes. D’acord amb això, l’estudi també diu que, amb concentracions de CO2 que habitualment es troben en aglomeracions i espais tancats, la supervivència del virus és fins a deu vegades més alta.

Així, un increment d’aquestes infeccions respiratòries, doncs, podria ser un efecte secundari més dels problemes climàtics que tenim. I és que es creu que els nivells de CO2 són un 46% més alts ara que els que hi havia el 1800; i només en les últimes quatre dècades han pujat al voltant d’un 20%.

Aquestes conclusions reforçarien clarament la idea que una bona ventilació és essencial per reduir els contagis d’infeccions respiratòries, tant per l’impacte que té en l’acumulació de virus com en la seva supervivència.

Així, la contaminació i les infeccions respiratòries estan estretament relacionades: l’augment de la primera fa que els virus siguin més resistents i contagiosos.

Font: text extret de l’article de Salvador Macip, publicat al Diari Ara el 31 d’agost de 2024.

T'ajudem?

Contacta amb nosaltres per obtenir una resposta més directa amb les teves necessitats